3 Bandar di UK yang mesti singgah!

  1. Bath , England

Walaupun salah satu daripada bandar-bandar kecil di UK itu, Bath lebih banyak daripada saiz kecilnya dengan banyak perkara untuk dilihat dan dilakukan. Dinamakan selepas Bath Roman yang terkenal, bandar yang indah ini telah memikat pengunjung ke perairan penyembuhannya selama lebih daripada 2,000 tahun. Bath juga terkenal dengan seni bina Georgia yang indah, contoh terbaik yang boleh dilihat sepanjang Bulan Sabit Diraja yang melengkung, dengan pekan-pekan palatialnya.

2. Canterbury, England

Berikan lawatan ke Canterbury bersejarah, dan anda akan segera mengetahui mengapa bandar yang indah ini terus menjadi daya tarikan untuk pelawat ke UK. Menaiki kereta api yang mudah dari pusat London untuk sampai ke Canterbury. Kini sebuah Tapak Warisan Dunia UNESCO, katedral yang menakjubkan ini menawarkan banyak untuk dilihat, dari batu eksterior yang diukir dengan eksteriornya ke pedalamannya yang luar biasa, satu kemuncaknya adalah paduan suara yang indah dengan patung-patungnya enam raja-raja Inggeris.

3. University Towns of Cambridge & Oxford

UK telah lama menjadi pusat pembelajaran, dengan dua bandar universiti yang paling terkenal juga kedudukannya sebagai destinasi pelancongan. Sebuah perjalanan mudah ke utara London – dan hanya 128 kilometer jauhnya – Cambridge dan Oxford telah berabad lamanya menjadi pesaing untuk gelaran pertubuhan akademik terkemuka negara, persaingan yang diraikan semasa acara mendayung yang terkenal, Perlumbaan Bot, yang berlaku setiap musim bunga pada Sungai Thames. Pentingnya lawatan ke Cambridge termasuk peluang untuk mengembara koleksi gedung bersejarah terbesar di UK yang diawetkan, kebanyakannya terletak di dalam perjalanan yang mudah Universiti Cambridge’s 31 kolej, yang tertua diasaskan pada tahun 1284.

Jika berminat untuk mengikuti kami ke sini boleh klik sini untuk mengetahui maklumat lanjut tentang pakej kami.

Kongsi di media sosial :

WhatsApp
Facebook
Twitter

Baca artikel lain