4 Tarikan Utama di Ankara, Turki

1. Benteng Hizar

Salah satu tarikan utama bandar. Juga dikenali sebagai Benteng Hizar. Lokasi yang tinggi membolehkan anda melihat ukuran bangunan yang mengagumkan dari pelbagai bahagian di Ankara. Strukturnya adalah kubu yang dikelilingi oleh dua tingkat tembok. Mereka dibina pada abad ke-6 dan ke-9. Hanya beberapa dari 20 menara yang terselamat. Di sebelah timur, pelancong dibenarkan mendaki untuk menjelajahi kawasan sekitarnya.

2. Daerah Hamamonu

Terletak di bahagian tengah Bandar Lama. Seni bina tradisional Turki telah dipelihara, sementara banyak kedai dan kemudahan rekreasi moden telah muncul. Pada hari cuti umum dan keagamaan, kawasan ini berubah dan menjadi tuan rumah pelbagai acara.Tempat ini juga merupakan “ Instagrammable spot” bagi pelancong.

3. Muzium Etnografi

Salah satu muzium yang paling menarik bukan sahaja di Ankara, tetapi di seluruh Turki. Pameran ini merangkumi penemuan dari pelbagai tempat di negara ini. Pameran permaidani dan perhiasan amatlah diperhatikan. Semasa lawatan, para pelancong berkenalan dengan adat dan kerajinan, serta cara hidup penduduk setempat.

4. Muzium Rahmi M. Koç

Muzium Politeknik Kedua Turki. Di Ankara, perhimpunan itu terletak di sebuah caravan serai di seberang kubu kota. Pintu dibuka untuk pengunjung pada tahun 2005. 3 tingkat diberikan kepada pameran yang luas, di mana anda dapat melihat mesin pertama, mesin pertanian, TV lama, kereta. Terdapat juga model objek terkenal, termasuk kapal layar Hitler.

Jika berminat untuk mengikuti kami ke sini boleh klik sini untuk mengetahui maklumat lanjut tentang pakej kami.

Kongsi di media sosial :

WhatsApp
Facebook
Twitter

Baca artikel lain