4 Tempat Unik di Konya,Turki Bagi Peminat Sejarah

1. Muzium Mevlana

Kubah konik hijau yang tersendiri yang meliputi makam ahli falsafah, penyair, dan pemimpin agama Mevlana Celaleddin Rumi adalah simbol Konya dan daya tarikan utama di bandaraya. Makamnya, yang menggabungkan tekke dari sekte dunia yang terkenal di Sufisme yang diasaskannya, kini adalah Muzium Mevlana, di mana jemaah haji dan pelancong datang untuk menghormati salah satu dari Turki – dan mistik agama terbesar di dunia.

2. Muzium Arkeologi

Kebanyakan muzium-muzium arkeologi Turki telah dipenuhi dan dimodenkan dalam dekad yang lalu tetapi bukan muzium Konya. Ini adalah tempat lama berdebu dengan panel pencahayaan dan maklumat yang kurang baik yang mungkin menjadi usang. Tetapi jangan biarkan itu menghilangkannya, kerana koleksi itu sangat baik dan jika anda suka seperti muzium relik dan suasana memburu harta karun , ini adalah tempat untuk anda.

3. Çatalhöyük

Walaupun tidak terdapat jumlah yang besar untuk dilihat, gundukan penyelesaian Çatalhöyük adalah salah satu tapak penggalian yang paling penting di dunia. Di sini, ahli arkeologi telah mendedahkan tapak Neolitik terbesar yang pernah dijumpai, dengan penempatan di sini yang bertarikh sekitar 9,000 tahun yang lalu. Yang indah sedikit muzium pada entri tersebut menerangkan sejarah penggalian dan kepentingan laman. Dari sini, jejak membawa anda ke kawasan penggali kembar dilindungi di bawah tempat perlindungan kubah, di mana anda dapat melihat tahap yang mendalam, dengan garis besar bangunan yang jelas, yang telah ditemui setakat ini.

4. Muzium Koyunoǧlu

Pengumpul Avid Ahmet Izzet Koyunoǧlu, ahli salah satu keluarga tertua Konya, mewakili koleksi artifak, seni, objek etnografi, barang-barang geologi, dan perkara biasa, ke bandar Konya apabila dia meninggal dunia. Muzium yang dihasilkan dari ini harus menjadi pemandangan quirkiest di bandar ini. Bangunan ini merupakan harta karun pameran yang berselerak, pelik, dan indah yang terdiri daripada lukisan, manuskrip dan karpet yang jarang ditemui untuk haiwan dan jam yang disumbat. Bagi sesiapa yang menghargai sedikit kooky, ini adalah iringan indah untuk tarikan-tarikan yang lebih tradisional di bandar ini.

Jika berminat untuk mengikuti kami ke sini boleh klik sini untuk mengetahui maklumat lanjut tentang pakej kami.

Kongsi di media sosial :

WhatsApp
Facebook
Twitter

Baca artikel lain