Siapa je yang tak tahu bahawa Jepun penuh dengan budaya, adat dan tradisi mereka yang pelbagai. Kalau tujuan korang travel untuk lihat dan rasai sendiri berkaitan budaya negara luar, memang Jepun lah tempatnya! Pelbagai jenis perayaan/festival yang masyarakat Jepun meraikannya, antara yang popular adalah….

1. Yuki Matsuri

Juga dikenali sebagai “pesta salji Sapporo” yang diadakan selama seminggu di Hokkaido. Asal usul perayaan ini adalah berasal dari kisah enam patung salji yang dibina oleh pelajar sekolah tinggi tempatan pada tahun 1950. Namun kini ia telah berkembang menjadi acara kebudayaan besar menampilkan ukiran salji dan ais yang sangat mengagumkan daripada orang ramai.

2. Gion Matsuri

Perayaan ini bermula sebagai sebahagian drpd upacara penyucian untuk menenangkan Tuhan yang dianggap menyebabkan kebakaran, banjir, gempa bumi dan sebagainya. Ia diadakan sepanjang bulan Julai dan kemuncaknya merupakan perarakan yang dipanggil “Yamaboko Junko” pada hari ke 17 dan ke 24.

3. Aomori Nebuta Matsuri

Nebuta merujuk kepada pelampung tanglung yang menggambarkan tokoh2 manusia dan diiringi oleh beribu-ribu penari. Sebagai seorang pelancong, anda boleh menikmati makanan, muzik secara live, tarian kebudayaan dan apungan cahaya yang memukau. Memang tak rugi lah tengok!

4. Takayama Matsuri

Perayaan ini istimewa kerana ia disambut 2 kali setahun, di 2 tempat suci yang berbeza. Pertama, Ia disambut pada musim bunga utk berdoa agar memperoleh hasil tuaian yg baik dan keduanya disambut sekali lagi pasa musim luruh. Apa yang menjadinya menarik adalah ia terkenal dengan pelampung tradisional yg dihiasi dengan reka bentuk tradisional dan terang dengan boneka.

5. Tenjin Matsuri

Festival Tenjin dengan lebih 1,000 tahun sejarah, merupakan satu lagi daripada tiga perayaan terbesar di Jepun telah diadakan di Kuil Osaka Tenmangu (tengah2 bandar Osaka). Perayaan ini mempunyai perarakan darat dgn persembahan muzik dan tarian, tetapi bahagian terbaiknya adalah perarakan juga dilakukan dengan bot di Sungai Okawa dan bunga api secara besar-besaran akan dilancarkan.

Ini baru 5 perayaan/festival yang min listkan. Sebenarnya banyak lagi tau yang best2 dan menarik yang korang perlu tahu. Tapi yang lain tu korang perlu cari sendiri lah yee hehehe

Kongsi di media sosial :

WhatsApp
Facebook
Twitter

Baca artikel lain