Panduan Solat dalam Kapal Terbang

Ramai yang mungkin masih keliru tentang bagaimana nak solat dalam kapal terbang terutama yang mengambil masa selama hampir satu hari perjalanan. Sebagai umat islam, solat adalah perkara yang wajib dilakukan. Ianya tiang agama, tiada alasan untuk meninggalkannya. Sekarang, dah ada airline yang membuat ruangan solat dan ikut saja panduan yang diorang sediakan. Tapi, bagaimana pula […]

Keunikan Istana Edinburgh

Edinburgh adalah sebuah bandar yang terletak di Scotland. Antara tarikan pelancong yang popular di Edinburgh adalah Edinburgh Castle. Ia merupakan sebuah kubu yang kuat dan pernah menjadi kediaman Raja-Raja Scotland. Terletak di tebing gunung berapi yang telah pupus yang dipanggil Castle Rock dan berada di ketinggian 135 meter dari permukaan laut menghadap ke kota Edinburgh. […]

5 Destinasi Memukau Pandangan Di Pakistan

Pakistan merupakan destinasi pelancongan yang popular dengan kecantikan nature nya. Jika nak dibandingkan dengan dengan beberapa kawasan di Eropah, negara ni tak kalah indahnya pemandangan semula jadi di negara mereka. Pakistan mempunyai banyak tempat menarik yang boleh dilawati untuk menikmati keindahan semula jadi di negara itu. Ini 5 tempat terbaik yang boleh anda terokai terutama […]

Adakah Travel Hanya Untuk Berseronok? Sebagai Seorang Muslim, Apa Yang Sepatutnya Kita Tahu?

Setiap orang yang melancong pasti ada tujuan yang tersendiri. Ada yang ingin berseronok, ada yang suka lihat pemandangan yang cantik dan ada juga yang sekadar ingin lihat dunia luar, dan bermacam-macam lagilah. Yang paling banyak mesti yang ingin berseronok dan melepaskan tekanan kerja. Untuk itu, ada yang pergi berseorangan, dengan kawan-kawan atapun bersama keluarga. Tapi, […]

Pakistan : Etnik, Budaya dan Agama

Pakistan merupakan salah satu daripada 10 negara teratas yang mempunyai jumlah penduduk paling ramai iaitu seramai 220 juta penduduk. Suatu ketika dahulu, Pakistan telah diperintah oleh beberapa Dinasti dan Empayar termasuk Mongol dan Kesultanan Delhi. Jadinya, terdapat lebih daripada 60 bahasa yang dituturkan di Pakistan. Bahasa rasmi di Pakistan adalah bahasa Urdu dan boleh dipertuturkan […]

Makanan Pakistan Yang Kena Dengan Tekak Malaysia

Tak lengkaplah pengembaraan kita ke negara luar kalau tak merasa makanan orang tempatan di situ, betul tak? Jom tengok apa makanan yang best dekat Pakistan untuk dirasa oleh orang Malaysia. 1. Ayam Tikka Ayam Tikka ini bukan hanya popular di Pakistan, ia juga popular di India dan Bangladesh. Secara tradisionalnya Ayam Tikka ini adalah potongan […]

Tasik Attabad Pakistan : Keindahan disebalik Sebuah Malapetaka

Di Pakistan, terdapat sebuah tasik biru yang popular dalam kalangan pelancong yang diberi nama Tasik Attabad. Tasik Attabad ini terletak kira-kira 8 ribu kaki dari aras laut di pergunungan Karakoram. Ia juga merupakan salah satu sebuah tasik yang unik di dunia. Ia kerana tasik ini baru sahaja terbentuk pada tahun 2010 dan mempunyai kisah yang […]

Kenali Kawasan Gilgit Baltistan

Gilgit Baltistan sebuah pergunungan entiti politik paling utara di Pakistan. Wilayah ini terkenal dengan kawasan bersempadan dengan Afghanistan, China dan India. Populasi di Gilgit Baltistan berjumlah sekitar 1 juta orang penduduk dan wilayahnya dipenuhi dengan gunung-ganang. Ibu kota bagi wilayah ini adalah Gilgit. Kawasan Gilgit Baltistan ini boleh dikira sebagai salah satu kawasan paling spektakular […]

Wilayah Balkan : Fakta dan Negara-Negaranya

Wilayah Balkan merupakan negara-negara yang terletak di bahagian tenggara eropah. Bagi yang bukan kaki mengembara, mungkin belum pernah dengar nama Balkan. Dulu, Balkan tidak popular sangat dalam kalangan pelancong di Malaysia. Tapi sekarang, Balkan merupakan salah satu tempat yang ingin dilawati oleh pelancong-pelancong dari Malaysia. Perkataan ‘Balkan‘ berasal dari Bahasa Turki yang bermaksud pergunungan. Kebanyakkan […]

Fakta Menarik Iceland

Setiap negara di muka bumi ini mempunyai keunikan tersendiri. Malah ada perkara yang boleh dilihat hanya di negara itu sendiri sahaja. Sama juga seperti negara yang digelar “Land of Fire and Ice” ini. Terdapat beberapa keunikan di negara ini dan antaranya ialah:- 1. Populasi Penduduknya yang Rendah Keseluruhan penduduk di Iceland adalah hanya seramai lebih […]