Kecantikan Tasik Blausee

Blausee merupakan sebuah tasik yang popular di Switzerland. Walaupun kawasannya kecil, tapi namanya besar dalam kalangan pelancong ke Switzerland. Tasik ini mempunyai kedalaman paling dalam sehingga 10 meter. Tapi anda masih boleh lihat batu besar dan kayu yang terdapat dalam tasik kerana airnya yang sangat jernih. Sehingga boleh dipanggil crystal-clear water. Tasik ini dikelilingi dengan […]

Zermatt : Perkampungan Tanpa Enjin

Di Switzerland, terdapat sebuah kampung yang melarang sebarang enjin pembakaran (combustion engine) masuk ke perkampungan itu. Kampung yang diberi nama Zermatt ini terletak di kaki Gunung Matterhorn yang terkenal sebagai destinasi bermain salji di seluruh dunia. Ia juga digunakan sebagai lambang dalam jenama coklat yang terkenal “Toblerone”. Peraturan larangan kenderaan berenjin ini bermula pada tahun […]

Pilihan waktu untuk mengunjungi Switzerland

Disember – Januari Ia merupakan bulan yang paling sejuk dalam setahun. Salji turun dengan kerap dan menjadikan suasana Krismas lebih meriah dan menarik. Walaupun suhu yang membeku, tetapi korang masih boleh menikmati langit biru dan matahari yang cerah di sana. Februari – Mac Suhu mula meningkat pada bulan tersebut serta akan lebih kerap hujan dan […]

Insta Spot di Switzerland

Switzerland adalah negara yang salah satu negara yang terbersih dan eco-friendly. Kalau korang semua tak letak negara ni dalam bucket list korang, percayalah korang kena tulis semula bucket list korang tu. Bagi yang dah rancang untuk pergi ke Swiss tahun ni. Ni ada beberapa idea dan tempat di Swiss yang wajib korang bergambar. Korang cuma […]

Jom luangkan masa di Zermatt!

Zermatt? Anda boleh bayangkan ianya berada di antara lereng-lereng gunung yang curam menjadikan hampir kesemua sudut seperti pemandangan di dalam poskad! Cool kan? Itu baru sahaja permandangan, malah ada lagi yang lebih menarik tau kat sana. Jom kita tengok 1. Sebarang pengangkutan yang mencemarkan udara, dilarang. Untuk mengelakkan pencemaran udara, seluruh Bandar Zermatt adalah zon […]

Apa ada di puncak Gunung Titlis, Switzerland?

Tahukah anda, Gunung Titlis ini sesuai dan semestinya berbaloi untuk anda kunjungi pada mana-mana musim. Ia adalah salah satu destinasi yang sentiasa dibuka sepanjang tahun untuk memberi peluang kepada anda menikmati pemandangan luar biasa dan melakukan aktiviti yang menyeronokkan! Apa tunggu lagi, jom kita baca apa yang best kat sana! 1. The Titlis Cliff Walk […]

Pengalaman Trip Alps Ventures 3 Negara (Swiss -Germany – Austria) PART 2

Apa khabar semua? Assalamualaikum. Kali ni min nak sambung cerita yang sebelum ni Mesti korang nak tahu apa aktiviti2 kami yang seterusnya kan Aktiviti yang seterusnya, kami pergi pula ke Mount Titlis Dekat Mount Titlis ni, pelbagai aktiviti yang kami buat antaranya Tube Sliding, masuk Glacier Cave dan berjalan di Titlis Cliff Walk. Nak naik […]

Pengalaman Trip Alps Ventures 3 Negara (Swiss – Germany – Austria) PART 1

Assalamualaikum semua, alhamdulillah min baru sahaja pulang dari bawa trips (ALPS VENTURES) pada 1-10 Mac yang lalu. Insha Allah, min akan kongsi kan pengalaman sepanjang 10 hari min bawa trips ke sana. Kami bertolak dari KLIA pada 28 Feb (malam) dan tiba di Zurich, Switzerland pada pagi keesokan harinya 1 Mac. Setelah tibanya kami di […]

4 Bahasa Utama Di Switzerland

Negara Switzerland tidak seperti negara2 lain yang mempunyai 1 atau 2 bahasa utama untuk berkomunikasi di negara mereka. Swiss mempunyai 4 bahasa yang diisytiharkan sebagai Bahasa utama di negara mereka iaitu Jerman, Perancis, Italia dan Romansh. 1. Jerman Swiss Jerman banyak digunakan di bahagian utara, timur dan bahagian tengah Swiss. Sebanyak 63% penduduk Swiss yang […]

5 Tempat Wajib Anda Pergi di Switzerland

Switzerland merupakan sebuah negara yang terletak di tengah Eropah. Negara ini memiliki banyak sejarah tersendiri. Penubuhan Switzerland dapat dilihat dengan penubuhan Gabungan Swiss Lama. 1. Zurich Lawatan anda ke negara ini pasti tidak akan lengkap jika tidak mengunjung bandar terbesar di Switzerland ini. Zürich ialah bandar raya terbesar di Switzerland dengan kepadatan penduduk sekitar 1,408,000 […]