Keunikan Istana Edinburgh

Edinburgh adalah sebuah bandar yang terletak di Scotland. Antara tarikan pelancong yang popular di Edinburgh adalah Edinburgh Castle. Ia merupakan sebuah kubu yang kuat dan pernah menjadi kediaman Raja-Raja Scotland. Terletak di tebing gunung berapi yang telah pupus yang dipanggil Castle Rock dan berada di ketinggian 135 meter dari permukaan laut menghadap ke kota Edinburgh. […]

Perbezaan Pakaian Tradisi pada Hari Raya Aidilfitri

Hi semua! Blog yang lepas dah ada cerita berkenaan dengan suasana hari raya di luar negara. Korang boleh klik kat sini https://jomventures.com/blog/sambutan-hari-raya-di-perantauan/ kalau nak baca balik okay. Kali ni min nak share berkenaan dengan pakaian pulak. Jom kita tengok jenis2 pakaian yang kebanyakkannya dipakai oleh masyarakat di negara luar. Tapi sebelum tu, kena lah start […]

Raya nak dekat, dah ready ke belum?

Akhirnya….. Setelah 2 tahun kita tak dapat balik raya disebabkan PKP, tahun ini InsyaAllah kita boleh beraya dengan keluarga, kawan-kawan dan jiran tetangga di kampung halaman! Aaa seronoknyaa, admin2 di Jomventures tak sabar nak balik raya ni! Ye lah dah 2 tahun raya ala kadar, tahun ni kita all out lah. Persediaan raya dah settle […]

Barang Yang Wajib Dibawa Sebelum Melancong ke Eropah Ketika Musim Sejuk

Malaysia adalah sebuah negara yang tiada 4 musim seperti di Eropah. Jadi kita tidak terbiasa dengan musim sejuk di eropah. Orang cakap negara orang ni tak sama macam negara kita. Ada juga sesetengah negara yang walaupun negara itu sejuk tetapi tidak mempunyai salji. kami di team Jomventures nak share dengan anda barang-barang yang perlu dibawa […]

Tingkatkan imuniti badan sebelum melancong ke luar negara

Bila melancong ke luar negara kita mesti lebih usaha untuk membina ‘perisai’ melawan Covid-19. Dr Samhan, melalui TikTok beliau telah berkongsi beberapa tip menguatkan imuniti badan untuk elak terkena jangkitan virus COVID-19. Jom kita cuba amalkan tip dikongsi Dr Samhan ini dan semoga ia memberi manfaat buat semua: #1 Banyakkan makan sayur brokoli, bayam, halia, […]

Tips Jadikan Gambar Anda Menarik Ketika Travel

Media sosial pada hari ini menjadi satu kewajipan utuk seseorang insan. Setiap orang mesti ada media social bukan. Jadi bila pergi travel or melancong tu mesti nak post and share gambar-gambar melancong tu media social. Betul tak?. Tak kurang juga yang nak simpan gambar tu sebagai kenangan. Boleh la tunjuk pada anak cucu di kemudian […]

Makanan Melayu Paling Sedap di London & Paris

Travel sejauh manapun kita mesti rindukan masakan melayu. Kami akan senaraikan beberapa cafe & restoran masakan Melayu yang popular di London dan Paris. LONDON Tukdin Restaurant, Bayswater Makan Cafe, Notting Hill Malaysia Hall Canteen Tempat makan wajib bagi orang Malaysia yang datang ke London. This place is actually the canteen for the Malaysian embassy and […]