Ciri-Ciri Budaya yang boleh dilihat di Jepun

Berminat untuk mengetahui gaya hidup unik Jepun? Baca cepat senarai ini!

1. Orang Jepun Tunduk

Di Jepun, ucapan itu tidak memerlukan sentuhan fizikal.

Orang Malaysia sering menyambut satu sama lain dengan jabat tangan. Tetapi di Jepun, orang Jepun menyambut satu sama lain dengan tunduk atau memberikan mengangguk mudah. Secara tradisinya, terdapat empat jenis tunduk yang berbeza. Masing – masing mewakili emosi yang berbeda, seperti rasa syukur, penyesalan, dan respek. Secara amnya, semakin dalam busur, semakin banyak rasa syukur atau penghargaan yang anda tunjukkan.

2. Etika Pengangkutan Awam

Daripada kesopanan, kereta api di Jepun umumnya tenang

Di Jepun, makan atau minum di kereta api biasanya dikerutkan, dan orang menahan diri daripada bercakap dengan kuat di telefon atau antara satu sama lain, kerana ia dianggap biadap.

3. Ketepatan Masa Yang Sangat Dipatuhi

Tokyo mungkin hanya bandar yang paling pantas di dunia

Melihat seorang lelaki dalam sut mahal dengan beg bimbit berlari di jalan bukanlah sesuatu yang sering lihat di malaysia, tetapi ini agak biasa di Tokyo. Ketepatan masa sangat penting di Jepun, dan muncul walaupun beberapa saat lewat boleh ditafsirkan sebagai sangat tidak menghormati. Oleh itu, penduduk tempatan tidak akan menyedari mereka yang benar-benar berlari di sekeliling mereka, walaupun ia mungkin agak mengejutkan bagi para pelawat.

4. Pertukaran Wang Semasa Membeli-belah

Semasa membeli-belah di Jepun, orang biasanya membayar barang dengan wang tunai dan mereka meletakkan wang tunai mereka di dalam dulang di sebelah daftar untuk jurujual mengambil, mengira, dan memproses. Jurujual akan membuat perubahan dalam dulang untuk diambil oleh pelanggan setelah transaksi selesai. Di malaysia, pembeli menyerahkan wang terus kepada jurujual dan ia boleh dianggap kasar bagi seseorang untuk meletakkan wang di kaunter dan bukannya menyerahkannya terus kepada seseorang.

5. Tong Sampah Dengan Lebih Banyak Klasifikasi

Jangan membuang sampah tanpa berfikir!

Terdapat sedikit tong sampah di khalayak ramai di Tokyo. Jika membeli sesuatu yang dibungkus dalam pembungkusan, anda mungkin perlu membawanya bersama anda sehingga anda pulang ke rumah. Dan apabila anda kembali ke hotel anda, anda akan melihat bahawa pelupusan pembungkusan ini sedikit lebih rumit daripada biasa. Daripada hanya mempunyai sampah dan kitar semula, terdapat banyak lagi klasifikasi untuk cara membahagikan sisa. Walaupun nampak seperti menyusahkan, tetapi hubungan Jepun dengan sampah sebenarnya membantu negara ini tetap menjadi salah satu yang paling bersih di dunia. Perbuangan sampah tidak dapat difikirkan untuk kebanyakan orang Jepun, dan tingkah laku ini menjadikan orang Jepun lebih teliti tentang apa yang mereka makan.

Boleh dapatkan maklumat lanjut dengan layari laman sesawang kami.

Kongsi di media sosial :

WhatsApp
Facebook
Twitter

Baca artikel lain