COVID-19: 4 Negara yang menerima masuk pelancong yang telah divaksin!

Seperti yang kita tahu, penularan wabak covid-19 telah memberi impak yang sangat besar bukan sahaja kepada industri pelancongan malah industri- industri yang lain di seluruh dunia. Sehingga kini, kebanyakan operasi yang berkaitan dengan pelancongan tidak dapat dijalankan sepenuhnya dek mengekang penularan penyakit tersebut.

Namun, terdapat beberapa negara lain yang sudah mengambil langkah proaktif bagi merancakkan semula industri pelancongan di negara mereka iaitu dengan membuka semula pintu sempadan negara kepada orang luar. Akan tetapi, terdapat beberapa syarat yang perlu dipenuhi seperti hanya dibenarkan tiba di negara tersebut selepas pengambilan dua dos vaksin Covid 19. Antara negara – negara tersebut ialah:

Romania

credit: Romaniamagnifica via instagram

Salah satu negara pertama yang memberi kebenaran kepada pengunjung luar yang sudah menerima vaksin sepenuhnya melancong ke negara tersebut melalui EU Travel Pass. Pelancong luar hendaklah menunjukkan bukti vaksinasi penuh dengan syarat kedua-dua dos tersebut diterima lebih dari 10 hari sebelum ketibaan bagi mengelakkan perlunya pengasingan diri. Ketibaan dari negara-negara dengan kadar jangkitan COVID-19 yang tinggi harus mengasingkan diri di rumah atau dikuarantin selama 14 hari. Pelancong dari negara dengan kadar penghantaran COVID-19 yang lebih rendah atau sama ke Romania dalam 14 hari terakhir dibenarkan masuk tanpa sekatan.

Iceland

credit: Iceland.explore via instagram

Iceland membuka kembali pintu sempadan kepada pengunjung yang sudah divaksin bagi membangunkan semula industri pada 18 Mac 2021. Namun, negara tersebut hanya membenarkan pelancong yang sudah diberi vaksin dari negara-negara Kesatuan Eropah untuk masuk tanpa sekatan, dan pengecualian berlaku untuk warganegara di luar kawasan Schengen, termasuk Britain dan Amerika Syarikat. Pengunjung juga harus menunjukkan bukti vaksinasi yang telah diperakui, jenis, tarikh menerima vaksin dan pengeluar vaksin berkenaan.

Poland

credit: Polandsights via instagram

Pelancongan di Poland pula terbuka hanya untuk warganegara atau penduduk sah yang memenuhi pengecualian dari negara-negara Kesatuan Eropah, Iceland, Liechtenstein, Norway, Switzerland, Georgia, Jepun, Kanada, New Zealand, Thailand, Korea Selatan, Tunisia, dan Australia. Semua pelancong yang memasuki Poland dengan transit awam mesti mengasingkan diri selama 10 hari, kecuali jika mereka dapat menunjukkan sijil ujian COVID-19 negatif yang dikeluarkan dalam 48 jam sebelum melintasi sempadan Poland.

Mexico

Mexico membuka pelancongan semula kepada pelancong dari semua negara yang tiba melalui udara. Namun, sempadan AS – Mexico tetap ditutup untuk pelancongan. Tidak semua kawasan di negara ini dibuka. Antara syarat yang dikenakan seperti tidak ada ujian negatif yang diperlukan walaupun anda berasal dari negara berisiko tinggi. Kemungkinan pelancong luar mungkin akan disaring dan dikuarantin.

credit: sulabhlamba6 via instagram

Nota kembara: kawasan Schengen ialah kawasan di mana orang bebas untuk bergerak tanpa batasan dalam sempadan dalaman antara 26 negara Eropah.

Kongsi di media sosial :

WhatsApp
Facebook
Twitter

Baca artikel lain