Credit: The Tower Info

Merdeka PNB 118 atau KL118 merupakan nama yg digunakan sebelum ini, adalah bangunan pencakar langit 118 tingkat megatall yang sedang dibina di Kuala Lumpur. Berikut adalah beberapa fakta dan maklumat pencakar langit.

Nama rasmi bagi menara tersebut ialah Merdeka PNB 118. Merdeka bermaksud Hari Kemerdekaan di Malaysia, nama tersebut diambil adalah utk memperingati kemerdekaan di Malaysia, selain itu menara ini akan dibina di tapak bekas Taman Merdeka. PNB adalah singkatan dari Permodalan Nasional Berhad, yang merupakan syarikat pengurusan dana terbesar di Malaysia dan juga pemilik menara.

Menara ini sebelumnya dikenali sebagai KL 118 kerana lokasinya yang terletak di Kuala Lumpur dan akan mempunyai 118 tingkat, beberapa nama lain yang pernah digunakan adalah Menara Warisan Merdeka, yang bermaksud Heritage of Independence dalam bahasa Inggeris, dan PNB Headquarters, kerana menara ini akan menjadi ibu pejabat yang baru untuk Kumpulan PNB.

Lokasi

Merdeka PNB 118 yang sedang dibina di sebuah tapak di sekitar Stadium Merdeka di Jalan Hang Jebat, Kuala Lumpur, hanya kira-kira 100 meter dari utara stadium. Stadium Merdeka adalah mercu tanda bersejarah di Kuala Lumpur, di sinilah kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu secara rasmi diisytiharkan, dan pernah menjadi tempat utama di Kuala Lumpur untuk perayaan dan acara sukan, stadium ini juga menganjurkan banyak konsert besar, seperti Jelajah Dunia Sejarah yang diadakan oleh Michael Jackson pada bulan Oktober 1996.

Cara mudah untuk masuk ke Menara Merdeka PNB 118 adalah dengan menggunakan MRT, pengunjung boleh menaiki Laluan Sungai Buloh-Kajang dan berhenti di stesen MRT Merdeka, setelah keluar dari stesen hanya berjalan menuju ke tapak menara hanya selama satu atau dua minit.

Ketinggian

Ketinggian menara Merdeka PNB 118 adalah kira-kira 656 meter (2152 kaki), diukur dari tanah hingga ke hujung puncak menara, ketinggian sebenar tidak dapat dikira sehingga menara ini siap dibina.

Bahagian atas mahkota akan berada di 570 meter di atas permukaan laut, ketinggian tapak menara adalah 55 meter. Bumbung akan berada 555 meter di atas permukaan laut, atau 500 meter di atas permukaan tanah. Lantai yang diduduki paling tinggi adalah 485 meter dari atas tanah.

Rajah di bawah menunjukkan perbandingan ketinggian Merdeka PNB 118, Menara Petronas, dan Empire State Building di New York.

Credit: The Tower InfoP

Kegunaan : Pejabat, Hotel, Kediaman, Pemerhatian .

Rekabentuk

KL118 direka oleh firma seni bina tempatan RSP Architects Sdn Bhd bersama dengan Fender Katsalidis, sebuah firma seni bina yang berpusat di Melbourne, salah satu karya beliau yang paling terkenal adalah Menara Eureka, yang merupakan bangunan tertinggi di Melbourne.

Kemunculan KL 118 mempunyai persamaan dengan Uptown Dubai Tower di Dubai, sebuah lagi pencakar langit megatall, yang akan menjadi bangunan komersial tertinggi di dunia, Merdeka PNB 118 telah dirancang Uptown Dubai Tower.

Sumber: The Tower Info.

Kongsi di media sosial :

WhatsApp
Facebook
Twitter

Baca artikel lain