Kenali nama unik disebalik ‘themepark’

Hershey Park

Hershey Park adalah taman tema keluarga yang terletak di Pennsylvania, US. Taman tema tersebut mempunyai 13 roller coasters, 15 tarikan air dan 26 tarikan untuk kanak-kanak.

Pengunjung juga boleh melihat pelbagai jenis haiwan di Zoo America, yang disertakan dengan setiap tiket yang dibeli. The Hershey Story adalah sebuah muzium yang didedikasikan untuk warisan kerajaan Hershey, menampilkan “Museum Experience”, dengan aktiviti interaktif seperti kuiz dan teka-teki, sementara di “Sweet Innovations” memberikan gambaran mendalam mengenai evolusi syarikat, dari penciptaannya yang pelbagai sehingga ke pembungkusannya.

Tropical Island

Credit: agoda

Tropical Island telah mengubah permainan sepenuhnya untuk pengunjung yang bercuti. Terletak di Jerman, dalam perjalanan kereta api laju dari pusat Berlin, Tropical Island berfungsi sebagai taman unik yang membolehkan pengunjung berkunjung walaupun berada dalam keadaan musim sejuk kerana ianya adalah aktiviti beriadah indoor.

Ia bukan sahaja berada didalam, ternyata Tropical Island juga mempunyai taman tema outdoor. Terdapat pelbagai lagi tarikan air dan kemudahan sukan yang disediakan disekitar outdoor Tropical Island.

Credit: rusolprime.com

Siam Park

Walaupun namanya ‘Siam’ itu bukan bermakna taman tema ini terletak di Thailand, tetapi ianya terletak di Costa Adeje selatan Tenerife, Spain. Siam Park adalah taman tema yang diilhamkan dari negera Thailand.

Taman ini menempatkan rangkaian gelongsor air yang sangat panjang. Dalam kawasan seluas 185 kilometer persegi, pengunjung dapat menaiki gelombang raksasa, meluncur dengan kelajuan tinggi dari ketinggian yang tertinggi atau menyeberangi kolam yang dipenuhi ikan yu. Kabin ala-Thai peribadi adalah tempat yang sesuai untuk menghabiskan hari anda disini.

Credit: atlantic-loire-valley.com

Puy du Fou

Terletak di Les Epesses kecil, Vendée, France yang membawa berjuta-juta pengunjung setiap tahun, kerana ianya mempunyai sejarah yang berkaitan dengan taman. Disini anda akan dapat melayari pertunjukan bersejarah yang spektakuler, yang merangkumi segalanya seperti kuda menari, kostum berkilauan, drone, air pancut dan bunga api.

Jika anda berada disana, bayangkan kapal panjang Viking naik dari bawah ombak atau burung helang, burung hantu dan elang melambung tinggi di atas permukaan. Di sudut tarikan lain, pengunjung akan melihat gadis-gadis muda dari abad pertengahan yang diangkat dan kesatria serta istana yang cukup untuk membuat kanak-kanak dari semua peringkat umur merasa seronok. Tidak ketinggalan Puy du Fou mempunyai kawasan lebih dari 120 ekar taman cantik yang dilengkapi dengan air terjun, taman permainan dan haiwan di tengah-tengah runut suara Mozart & Vivaldi (The classical music).

Credit: tripsavvy.com

Tivoli Gardens

Tivoli Gardens bukan hanya sekadar themepark malah ianya adalah salah satu tarikan utama di seluruh Copenhagen, Denmark. Ini telah menyatu sebagai taman yang indah dengan seni bina yang menakjubkan, di samping rangkaian perjalanan dan pantai yang sangat menghiburkan. Secara ringkasnya, ini adalah yang terbaik dari kedua-dua dunia.

Sekiranya pengunjung datang bersama anak-anak, pastikan anda membawanya ke Petzi’s World, kerana ia adalah kawasan yang mempunyai lebih kurang 40 aktiviti yang disediakan khas untuk kanak-kanak. Bagi mereka yang ingin merasakan debaran adrenalin, di Tivoli Gardens menyediakan tunggangan 4G-force dan rollercoaster yang sangat laju.

Kongsi di media sosial :

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Baca artikel lain